De paarden zijn allen van Heike en haar helpers afgericht en opgeleid. Ze verblijven levenslang bij de praktijk, worden aangepast aan hun mogelijkheden ingezet en met groot respect voor hun natuurlijke behoeftes behandeld. Binnenkort stellen we op deze pagina ook de pony’s voor, die we op de manege Verwimp in Gavere Baaigem mogen gebruiken.

De training van de eigen paarden gebeurt op basis van Natural Horsemanship (Hempfling, Pat Parelli, Monty Roberts), een klassieke dressuuropleiding, buitenritten en het zorgvuldig wennen aan de therapeutische situatie en oefeningen.

“Een paard houdt van vrijheid, en zelfs een oud werkpaard zal verrukt op de grond rollen als hij in de wei komt.”
Gerald Raftery uit: “The Snow Cloud Stallion”

Dorien is een Haflinger.. Ze is altijd een werklustig, betrouwbaar en eerlijk paard. Omdat ze stevig gebouwd is en een sterke rug heeft, is ze ook voor de therapie met volwassenen en de duo-zit (de therapeute zit achter de cliënt op het paard) geschikt. In de kudde is Dorien een “indivualiste”. Ze houd van vrijheid en trekt graag haar eigen plan.
Dina is een heel gevoelige welshpony met arabisch bloed. In de kudde zit ze heel laag en moet zich vaak verdedigen. Ze houdt van een kalme omgeving en mensen die rust uitstralen. Dit betekent een echte uitdaging voor kinderen met ADHD en gedragsproblemen.
Arin is een Arabische volbloed ruin. Hij is een evenwichtig paard dat tegen een stootje kan en niet zo snel boos is. In verband met de opleiding was hij omwille van zijn eigenwijsheid en vastberadenheid soms geen gemakkelijk geval. Aan de andere kant is hij heel zachtmoedig en heeft nog nooit tegen een mens of andere dier gestampt.
Karana is de dochter van Dina en op de boerderij geboren. Ze heeft een gemakkelijk, eerlijk karakter, is altijd geïnteresseerd in menselijk contact. Om echter haar vertrouwen helemaal te winnen moet je tijd investeren. Hoewel Karana eerder een pony maat heeft, toont ze als halfbloed de gangen van een paard: Ze is omwille van haar fijne lichaamsbouw ideaal voor cliënten met spasticiteit.
Bobby is een stevige Haflinger met een sterke vastberaden karakter. Naast zijn fysische en mentale kracht blinkt Bobby met zijn sociale vaardigheden uit. Hij is heel geïnteresseerd in contact en hij houdt hartstikke veel van knuffelen en geborsteld worden. Als hij duidelijk leiderschap vindt, werkt hij vol overgave.