Gelijk wat je overkomt – het zijn allemaal kansen:

Je kind heeft een ontwikkelingsachterstand opgelopen, je meest belangrijke therapiepaard mankt of de moeder van een cliënt is helemaal niet eens met de aanpak van haar zoontje? Hoe maak je van deze problemen een vraagstuk dat je laat groeien en naar een gelukkiger leven leidt?

Ten eerste: je moet er een kans in willen zien. Jij bent de regisseur. Jij bepaald zelf hoe je naar de gebeurtenissen gaat kijken. Dit betekent jezelf regelmatig open stellen voor een nieuwe zichtwijze. Kijk eens vanuit een andere raam naar het “probleem” .

Van daar zou je misschien kunnen herkennen dat je kind met de ontwikkelingsachterstand je van jouw eigen prestatiedwang kan verlossen. Het mankende paard kan je naar een nieuwe vorm van helen en een hoger bewustzijn leiden en de “lastige” moeder leert je misschien beter te communiceren.

Dit zin maar enkele voorbeelden. De mogelijke variaties zijn zo taalrijk als er mensen zijn. Elke mens moet er zelf in deze proces zijn eigen richting vinden van binnen uit.

Dit helpt op de weg: Probeer eens vanuit afstand naar de situatie te kijken en observeer jezelf in deze context, wat neem je waar en wat voel je? Omdat in dit geval zijn gevoelens heel belangrijk. Zet alleen een volgende stap die goed en juist voor je aanvoelt. Vertrouw op een positieve ontwikkeling en concentreer je niet op een bepaalde resultaat.

Heb jij iets mee gemaakt wat eerst moeilijk en zwaar leek maar uiteindelijk voor een ontwikkeling zorgde, die je heel blijk maakt? Laat het ons weten!
...

View on Facebook

Het ijs is op sommige plaatsen zo dun dat het bijna breekt. Er wordt een adelaar gestuurd. Hij leidt de mens, gedragen door een paard, uit de donkere grot naar het licht.

De jonge artiste Akiane Kramarik werd als kind al wereldberoemd. Dit kunstwerk noemde ze “The messenger”.

Het paard werd door haar als loyale partner van de mens beschreven. De adelaar wijst als bode van de kosmos de weg.

Ik wens jij/jullie voor 2018 een loyale vriend, een duidelijke spirituele leiding en de moed vooruit te gaan in alle omstandigheden! Veel succes!

Voor meer informatie: www.google.nl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwj9tfbjlrnYAhWDCs...)
...

View on Facebook

Elke leeftijd heeft zijn charmes – ook bij het therapeutisch paard rijden. Hier een kleine leidraad voor ouders, begeleiders en beginnende professionals: 1drv.ms/b/s!AmrI4_ZZcFGCi28i3AB9gPqswpj3
pedagogie# kinderen# jongeren# paarden# therapie
...

View on Facebook

“Leren opvoeden met behulp van paarden” is het eerste pdf bestand, die ik voor jullie op deze pagina zet. In de afgelopen jaren was het een belangrijke aanbod van Paard en Therapie voor ouders, opvoeders en begeleiders.

Deze workshop bestond uit 2 dagdelen. Bij het programma hoorden praktische oefeningen met de paarden.

Zo als jullie in het begin kunnen lezen is dit bestand alleen voor het persoonlijke gebruik bedoeld.

Ik heb deze workshops altijd als heel boeiend en effectief ervaren. Dus veel plezier ermee!

Dit is de link (ik hoop het werkt)

1drv.ms/b/s!AmrI4_ZZcFGCi2KDXhOWul0s5G4T
...

View on Facebook

Een fenomeen van mijn afgelopen werkjaar waren cliënten bij die de problemen binnen de familie hoog op liepen tot aan de waanhoop toe. Het waren allemaal cliënten in de late tienerjaren.

Opvallend was dat deze jongeren tijdens de sessies heel snel kalmeerden en ik geen enkel probleem in het contact met hun had. Zo gezien kon ik deze problemen ook niet tijdens een sessie oplossen. Ik had het gevoel dat ik een schakel in deze proces kon zijn en bood crisisinterventie aan.

Het waren allemaal ouders, die al familieopstellingen en een of twee workshops bij mij achter de rug hadden. Er was een duidelijke bewustzijn dat de uitschietende reacties van hun kinderen in verband stonden met hun eigen “beperkingen”.

Ik bood bijkomend een chakra lezing bij hun kind aan om achter de behoeftes en wensen te komen, die blijkbaar binnen de familie geen herkenning/vervulling konden vinden. Aansluitend werd samen bekeken hoe de behoeftes en wensen van de adolescenten gerealiseerd konden worden.

De puberteit is al bij kinderen zonder duidelijke ontwikkelings-stoornis een uitdaging voor alle betrokkenen. Wanneer het kind zich in beperkte mate kan uiten en niet kan deel nemen aan het gewenste maatschappelijke aanbod wordt deze proces nog ingewikkelder.

De resultaten waren meer dan bemoedigend. Na enkele weken ontstond er telkens een tot nu toe niet gekende vrede in de families. Iedereen die betrokken was bij het proces had nieuwe richtingen in zijn leven ontdekt.

Dus dit is wat een chakra lezingen van je kind voor je als ouder kan bieden: meer begrip, compassie en tevredenheid.
...

View on Facebook

Ik blijf even nog bij het thema chacra’s lezen. Wat zou het voor je als ouder of therapeut/e nog kunnen betekenen?

Enkele mogelijkheden: Wanneer het je als therapeut/e lukt op deze manier te communiceren zal het paard je kunnen duidelijk maken wat het in zijn houding/ training/ contact met je mist. Ook kan je ervaren of het een therapiepaard wil zijn en indien ja, hoe intens mag het werk dan zijn?

Ik kreeg er verrassende antwoorden op. Karana bv ziet het zitten wanneer het geen dagelijkse routine wordt. Bobby wil het graag speels hebben. De sessie mag voor hem niet saai worden. Dorien heeft graag “gediend” en altijd van de rustige doorlopende aandacht genoten maar vind het nu genoeg.

Arin wil het heel uitzonderlijk doen en dan doet hij het alleen maar voor mij. Ik ben en was zijn taak: hij daagt mij uit, stimuleert mijn groei en wijst me altijd weer genadeloos op mijn zwakke plekken. En inderdaad: ik heb Arin ooit niet als therapiepaard gekocht. Ik heb hem voor mezelf gekozen.

Heeft er iemand soortgelijke ervaringen, vragen, bedenkingen of vernieuwende ideeën ? Laat het ons weten.

Morgen zal ik het over de chakra werking met kinderen hebben.
...

View on Facebook

“De chacra’s als weg naar dieper contact, compassie en begrip”- dit is de ondertitel van het boek “communiceren met paarden” van Nanda van Gestel– van der Schel. (www.horsewomanship.nl/).

Ik heb het gelezen en toegepast bij mijn paarden. Het was een grote succes. Arin bv. bleef in de samenwerking emotioneel op afstand, vertoonde altijd weer subtiel verzet. Ik dacht dat het zijn karakter was.

Toen ik zijn basischakra visualiseerde zag ik dat hij nog altijd naar de plaats van zijn kindsheid terug verlangde. Blijkbaar was hij helemaal niet gespeend worden voordat ze hem als veulen aan mij hadden mee gegeven. Hij werd door de transport gewoon overvallen en weggerukt uit zijn gewoonde omgeving.

Ook naar 20 jaar was hij nog niet bij mij “aangekomen”. Dit is nu anders. We zijn een hechte team. Alleen deze visualisatie en de begrip ervoor losten de problemen op.

Hoe kan dit? Kan je dit wetenschappelijk verklaren? Ten eerste betekent het niet dat iets niet existeert als het (nog) niet wetenschappelijk bewezen is. Omdat eerst moet er iets zijn. Pas dan kan het wetenschappelijk bewezen worden.

Wetenschap loopt in deze zin de fenomenen achteraan en niet omgekeerd. Ten tweede bestaat er al een wetenschappelijke verklaring voor. De kwantumfysica en de theorie van het veld bieden het kader ervoor.

Het vraagt wat energie om zich erin te verdiepen maar er is nog een andere mogelijkheid om erachter te komen of de chakrawerking functioneert: probeer het zelf ene keer uit.
...

View on Facebook

Vanaf nu wordt deze facebook pagina vooral gebruikt om interessante informatie door te geven.

Centraal staat erbij het therapeutisch paardrijden maar ook alle thema’s die erbij horen: de gezonde ontwikkeling van kinderen en jongeren als ook mogelijke stoornissen, het houden en opleiden van paarden, de inhoud en opbouw van sessies en workshops als ook het doorgeven van boeken en links, die er in verband met staan.

Het mag ook interactief worden. Dus als je vragen of opmerkingen hebt of eigen ervaringen met het onderwerp wilt delen – heel graag!

Morgen gaan we eraan beginnen!
...

View on Facebook

Inclusie/integratie is een mooi belangrijk doel, maar het vraagt vaak heel veel aandacht en energie. Iedereen moet erin op financieel en energetisch niveau willen investeren. Wanneer zich alleen maar weinig mensen ermee kunnen/ willen identificeren, wordt het voor deze weinigen een zware taak.

Ik wil mijn steentje vanuit een andere invalshoek eraan bijdragen. Daarom ga ik nieuwe accenten in mijn werk zetten. De tijd is rijp voor een metamorfose. Actuele cliënten worden - indien gewenst - nog verder begeleid, maar er worden geen nieuwe meer aangenomen.

25 jaar lang heb ik met heel veel passie en plezier mijn aandacht gericht op het regelmatig begeleiden van kinderen en jongeren met ontwikkelingsstoornissen. Hetzelfde geldt voor het opleiden en trainen van de paarden.

Na een sessie met de kinderen had ik meestal meer energie als ervoor. Het was puur lol voor mij. Het voelde nooit als werk. Urenlang in de regen staan en greppels trekken of bij harde wind met hooi en stro vechten was vaak iets minder …

Elke dag van deze 25 jaar heb ik me theoretisch en praktisch in onderwerpen verdiept, die erbij aan te pas komen. Telkens gingen weer nieuwe deuren voor mij open.

Het Pegasus project van 2002 tot 2005 was een fantastische ervaring - net zoals de ontmoetingen met de kinderen, jongeren, ouders en begeleiders in de loop van de jaren. Iedereen heeft zijn “fingerprint” achtergelaten in mijn persoonlijke expertise. De volgende cliënt kon ervan profiteren.

Voor dat ik in een nieuwe richting verder ga, zal ik een groot deel van de thema’s, die een leidraad voor mij vormden en die projecten, die eruit resulteerden in vorm van pdf’s, algemeen ter beschikking stellen. Je zal ze via deze site kunnen oproepen.
...

View on Facebook

Paard en Therapie updated their cover photo. ...

View on Facebook